YÖRESEL DEÐERLERÝMÝZ
  
   Y E M E K L E R
      Lahana Ezmesi
      Sebzeli Hamsi
      Hamsi Tava
      Hamsi Ýçli Tava
      Hamsi Köftesi
      Hamsili Pilav
      Hamsili Ekmek
      Hamsi Kuþu
      Palamut Fýrýnda
      Palamut Köftesi
      Balýk Pilaki
  
   T A T L I L A R
      Laz Böreði
      Termon
  
   B Ý T K Ý L E R
      Çay
      Mýsýr
      Tütün
      Kara Lahana
  
   M E Y V E L E R
      Kara Üzüm
      Kara Yemiþ
      Kivi
  
 
MISIR

Mýsýr, sahip olduðu zengin besin maddeleri nedeniyle hem insan, hem de hayvan beslenmesi bakýmýndan çok deðerli ve kullaným çeþitliliði olan bir üründür. Mýsýr gerek doðrudan insan beslenmesinde gerekse niþasta glikoz, yað ve yem sanayinde hammadde olarak kullanýlmaktadýr. Mýsýr tanesi çok iyi bir enerji kaynaðý olup, niþasta yönünden zengin olmasý ve niþastanýn hazmolabilirlik derecesinin yüksekliði beslenme deðerini artýrmaktadýr. Dünya mýsýr üretiminin büyük bölümü hayvan yemi olarak kullanýlmaktadýr. Ýnsan beslenmesinde kullaným oraný geliþmekte olan ülkelerde, geliþmiþ ülkelere göre daha yüksek oranlarda bulunmaktadýr.

Ülkemizde önemli ölçüde ikinci ürün olarak da yetiþtiriciliði yapýlan mýsýrýn ekiliþ alaný 600-650 bin hektar, üretim miktarý ise yaklaþýk 2.5 milyon tondur. Böylece mýsýr Türkiye tahýl üretiminde buðday ve arpadan sonra üçüncü sýrada yer almaktadýr.

Üretimdeki artýþa raðmen ülkemizde mýsýr üretimi yurtiçi talebi karþýlayamamaktadýr. Üretim açýðý ithalatla karþýlanmaktadýr. Ýhracat ise önemsiz düzeydedir. Coðrafi konum olarak Türkiye bölgede mýsýr üreticisi ülkelerin baþýnda gelmektedir. Özellikle Ortadoðu ülkeleri ihtiyaç duyduklarý mýsýr ürünlerini (Niþasta, Glikoz vd.) dýþardan ithal etmektedir. Bu nedenle Türkiye üretim potansiyelini daha iyi deðerlendirerek üretimini hýzlý bir þekilde artýrmasý durumunda, önce dýþarýya baðýmlýlýktan kurtulacak, sonra da mýsýr ihraç edecek duruma gelebilecektir.

Yöremizde ise, çay tarýmýnýn devreye girmesi ile mýsýr bahçeleri çay bahçelerine dönüþtürülerek üretimi yok denecek kadar düþük seviyeye indirilmiþtir. Üretimi yapanlarda tamamen kendi tüketimleri için yapmaktadýrlar.

    
    

   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  11  ziyaretçi bulunmaktadır.