ASANSÖRLERÝN KONTRÖLÜNÜ BELEDÝYELER YAPACAK
Asansör Bakým ve Ýþletme Yönetmeliðinde yapýlan deðiþiklikle asansörlerin kontrölü yýlda en az bir kere olmak üzere belediyeler tarafýndan yapýlacak.


14 Ocak 2012 Cumartesi
Asansör Bakým ve Ýþletme Yönetmeliðinde yapýlan deðiþiklik nedeniyle Pazar Belediyesi ile bu yetkiye sahip TMMOB Makine Mühendisleri Odasý Rize Ýl Temsilciliði ile sözleþme ve iþbirliði protokolü imzalandý.

Pazar Belediye Baþkaný Ahmet Basa yaptýðý açýklamada, Belediye ve Mücavir alan sýnýrlarý içerisinde inþa edilmiþ tüm özel ve kamu kuruluþlarýna ait binalardaki asansörlerin kontrollerini artýk belediye tarafýndan yapýlacaðýný belirterek, "18.11.2008 tarihli ve 27058 sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlanan asansör bakým ve iþletme yönetmeliðinin 05.11.2011 tarih ve 28106 sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlayarak yürürlüðe giren deðiþik 10. maddesine göre 01.01.2012 tarihinden itibaren belediye ve mücavir alan sýnýrlarýmýz içerisine inþa edilmiþ tüm özel ve kamu kuruluþlarýna ait binalardaki asansörlerin piyasaya arz edildiði tarih itibarýyla ilk yýlýn sonunda, devamýnda ise yýlda en az bir kere olmak üzere yýllýk kontrolünün A tipi muayene kuruluþuna yaptýrýlmasý gerektiðinden hareketle, belediyemizce bu yetkiye sahip TMMOB Makine Mühendisleri Odasý Rize Ýl Temsilciliði ile belediyemiz arasýnda sözleþme ve iþbirliði protokolü imzaladýk" dedi.

Pazar Belediye Ýmar Müdürü Fatma Barýþ, sözleþme ve protokol çerçevesinde vatandaþlara gerekli duyurular yapýlýp, yönlendirmelerde bulunacaklarýný belirtti.

Makine Mühendisleri Odasý Rize il Temsilcisi Metin Býçakçý, gerekli koþullara uymayan asansörler nedeniyle ölümcül kazalarýn arttýðýný belirterek, “Yönetmelik gereði güvenli ve iþletme yönünden uygun þekilde çalýþtýðýnýn tespiti için piyasaya arz edildiði tarihten sonra ilk yýlýn sonunda, devamýnda ise yýlda en az bir kere her asansörün yýllýk kontrolünün yaptýrýlmasý gerektiðini ifade eden Býçakçý, ''Asansörlerin denetiminden yapýnýn baðlý bulunduðu belediye, belediye hudutlarý dýþýndaki yapýlar için ise valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapý ruhsatý vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluþlar sorumludur. Asansör yýllýk kontrolleri ve asansörlere iþletme ruhsatý verilmesi hususlarýnda protokol ilk olarak Pazar Belediyesi ile imzalandý ve yürürlüðe girdi'' ifadelerini kullandý.

Býçakçý, asansörlerin güvenli ve çalýþýr durumda olmasý konusunda yaygýn yakýnmalar olduðunu dile getirerek, ''Gerekli koþullara uymayan asansörlerden oluþan ölümcül kazalarýn sayýsý gün geçtikçe artmaktadýr. Kurulmakta ya da kullanýlmakta olan asansörlerdeki bu tehlikeli durumlarýn ana nedeni, bunlarýn yapým ve kullanýmlarý sýrasýnda yeterli denetimin saðlanmamýþ olmasýdýr. Asansörlerin dinamik bir iþleyiþe sahip olmasý, yapým sýrasýndaki yanlýþlýklarýn katlanarak büyümesine, yanlýþ ve amaç dýþý kullaným yýpranmanýn ve bozulmanýn artmasýna neden olmaktadýr'' dedi.


Anahtar Kelimeler : Asansörlerin kontrölü
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1457 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  6  ziyaretçi bulunmaktadır.